Δελτια Τυπου

Ενημερωτικά νέα σχετικά με τον Αντιμικροβιακό χαλκό, συνέδρια και ανακοινώσεις

Προστασία των βεβαρυμμένων ασθενών

By: | Tags: , | Comments: 0 | Ιανουάριος 12th, 2016

Η κοινή επιστημονική έρευνα η οποία έγινε από τις ΗΠΑ και την Χιλή, σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του χαλκού, ως ένα επιπλέον ισχυρό αντιμικροβιακό όπλο.

Αν και είναι γνωστό ότι η μετάδοση λοιμώξεων  από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο συνήθης τρόπος, οι λοιμώξεις μπορούν να μεταφέρονται  και  από την επαφή με επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από σταγονίδια προερχόμενα από μολυσμένα άτομα, ή την δια χειρός τους επαφή με αυτά, οδηγώντας σε μια ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση.

Και ναι μεν ο καθαρισμός των επιφανειών μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροβίων, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τα σκοτώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιμόλυνση εκ νέου των επιφανειών που αγγίζουμε.

Η έκθεση  των παθογόνων μικροοργανισμών στο χαλκό, τα αδρανοποιεί ή και τα σκοτώνει αμετάκλητα, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αντιμικροβιακές επιφάνειες, από χαλκό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις Μονάδες Υγείας καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους με μαζικές συγκεντρώσεις.

Η νέα έρευνα διεξήχθη στο γνωστό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Roberto del Rio της Χιλής ,με δυναμικότητα 249 κλινών. Στην έρευνα συμμετείχαν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Παίδων.

Η ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου διαπίστωσε ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης των αποικιών είχαν υπερβεί τα ασφαλή όρια των 500 μονάδων (CFU) ανά 100 cm2. Τα επικίνδυνα αυτά όρια αποτελούν σοβαρή απειλή σχεδόν ίδια με αυτή των ΜΕΘ των ενηλίκων.

Έτσι επιλέχθηκαν να επιχαλκωθούν πολυαγγιζόμενες επιφάνειες όπως προστατευτικά κάγκελα κλινών, πόμολα, στατώ ορών, βρύσες, οι στάσεις και ο χώρος εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κάθε 15 μέρες για 12 μήνες.  Μετρήθηκε ο αριθμός των βακτηριδίων επάνω στις διαφορετικές αντίστοιχες επιφάνειες (επιχαλκωμένες και μη).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής μείωση του ποσού των μικροβίων σε όλες τις επιφάνειες που αντικαταστάθηκε η τοποθετήθηκε αντιμικροβιακός χαλκός. Συνεπώς, οι επιχαλκωμένες επιφάνειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα επιπρόσθετο αποτελεσματικό μέσο στους ήδη υπάρχοντες κανόνες υγιεινής.

Η ταχεία απενεργοποίηση και μη αναστρέψιμη καταστροφή των παθογόνων που παρατηρήθηκε στις επιφάνειες χαλκού αποδεικνύει ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός  σε συνδυασμό με τα αποτελεσματικά συστήματα καθαρισμού και της ορθής κλινικής πρακτικής,  σίγουρα συμβάλει στον έλεγχο της μετάδοσης των λοιμώξεων και μειώνει δραστικά ακόμη και την ανάπτυξη νέων αποικιών βακτηριδίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αντιμικροβιακό χαλκό, επισκέψου την ιστοσελίδα www.antimicrobialcopper.gr